Πέντε χρόνια μετά το φιάσκο της Super League, η JP Morgan βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο μιας ποδοσφαιρικής κρίσης. Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, η οποία είχε αναγκαστεί το 2021 να απολογηθεί για τον ρόλο της στην αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας της κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας, είναι σήμερα βασικός σύμβουλος της FIFA στο φιλόδοξο σχέδιο άντλησης 4,2 δισ. δολαρίων από διεθνείς επενδυτές.
Το σχέδιο αφορά τη δημιουργία μιας νέας εμπορικής εταιρείας, η αξία της οποίας υπολογίζεται περίπου στα 20 δισ. δολάρια, με στόχο την αξιοποίηση των εμπορικών δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την αύξηση των εσόδων της FIFA. Ωστόσο, η αποκάλυψη των σχεδίων προκάλεσε άμεσες και έντονες αντιδράσεις στον κόσμο του ποδοσφαίρου.
Απειλή για μποϊκοτάζ του Μουντιάλ
Μόλις δύο ημέρες μετά τις αποκαλύψεις των Financial Times, οι 55 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA συμφώνησαν ομόφωνα ότι θα μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο εάν η FIFA προχωρήσει στην είσοδο εξωτερικών επενδυτών στο νέο εμπορικό σχήμα.
Η στάση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς οι ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες έχουν κατακτήσει πέντε από τα έξι τελευταία Μουντιάλ από το 2006 και μετά. Παράλληλα, αρνητική θέση έχει εκφράσει και η Concacaf, η συνομοσπονδία της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Εάν οι απειλές για αποχή υλοποιηθούν, η FIFA θα δυσκολευτεί σημαντικά να πείσει τους επενδυτές ότι το σχέδιο μπορεί να αποφέρει τις προσδοκώμενες αποδόσεις.
Οι μνήμες της Super League
Η εμπλοκή της JP Morgan ξυπνά αναπόφευκτα μνήμες από τη Super League.
Το 2021 η τράπεζα είχε χρηματοδοτήσει το αποτυχημένο εγχείρημα, το οποίο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από φιλάθλους, συλλόγους και ποδοσφαιρικούς φορείς. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είχε χαρακτηρίσει τους εμπνευστές του σχεδίου «φίδια και ψεύτες», ενώ ο Γκάρι Νέβιλ το είχε αποκαλέσει «απόλυτη ντροπή».
Μετά την κατάρρευση της Super League, η JP Morgan είχε παραδεχθεί ότι «υποτίμησε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετώπιζε η ποδοσφαιρική κοινότητα τη συμφωνία», υποσχόμενη ότι θα αντλήσει διδάγματα.
Σήμερα, όμως, βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με μια εξίσου έντονη θύελλα αντιδράσεων.
Σφοδρή κριτική από UEFA και ευρωπαϊκούς φορείς
Η UEFA δήλωσε ότι «η ψυχή και η διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου δεν είναι περιουσιακά στοιχεία προς πώληση», ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αθλητισμού, Glenn Micallef, έκανε λόγο για τις αρνητικές συνέπειες της «αδιάκοπης εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου».
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της European Leagues, στην οποία συμμετέχουν η Premier League, η La Liga και άλλα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «απερίσκεπτη και διχαστική εξέλιξη για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο».
Η JP Morgan υπερασπίζεται το σχέδιο
Πηγές με γνώση της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι η JP Morgan θεωρεί πως το σχέδιο της FIFA δεν αποτελεί μια νέα εκδοχή της Super League, αλλά υπηρετεί τον ακριβώς αντίθετο στόχο.
Κατά την άποψη της τράπεζας, η νέα εμπορική δομή θα αυξήσει τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, θα ενισχύσει τις επενδύσεις στο άθλημα και θα καταστήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ακόμη πιο ελκυστικό.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά άτομο που συμμετέχει στη συμφωνία, «οτιδήποτε αφορά το ποδόσφαιρο προκαλεί ακραίες αντιδράσεις, ίσως μόνο η πολιτική να είναι πιο διχαστική», υποστηρίζοντας ότι η συναισθηματική φόρτιση γύρω από το άθλημα επισκιάζει την καθαρά επιχειρηματική λογική του σχεδίου.
Η σκιά της οικογένειας Trump
Ιδιαίτερη συζήτηση προκαλεί και η εμπλοκή του Joshua Kushner, αδελφού του γαμπρού του Donald Trmpu, Jared Kushner. Το επενδυτικό του fund Thrive Eternal προορίζεται να αποτελέσει τον βασικό επενδυτή του εγχειρήματος.
Σύμφωνα με επενδυτές του αθλητικού χώρου, η σύνδεση αυτή ενισχύει τις επιφυλάξεις, καθώς ο πρόεδρος της FIFA, Gianni Infantino, έχει καλλιεργήσει στενή δημόσια σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο, φτάνοντας μάλιστα να του απονείμει το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA.
Το μεγάλο στοίχημα της FIFA
Η FIFA έχει αναθέσει στην JP Morgan να προσεγγίσει κρατικά επενδυτικά ταμεία, θεσμικούς επενδυτές και family offices από ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζοντας το εγχείρημα ως μια επένδυση αντίστοιχη με την απόκτηση συμμετοχής σε κορυφαίες αμερικανικές αθλητικές ομάδες.
Η λογική του σχεδίου βασίζεται στην αύξηση της αξίας του νέου εμπορικού σχήματος μέσω καλύτερης αξιοποίησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ταχύτερης ανάπτυξης και υψηλότερης κερδοφορίας, ώστε οι επενδυτές να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη στο μέλλον.
Το αν αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει ή θα καταλήξει σε μια δεύτερη «Super League» για την JP Morgan, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν οι μεγάλες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες υλοποιήσουν την απειλή τους να απέχουν από το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών